Vadonatúj kerekeken gurultunk be a násznép elé

Esküvőnkre készültünk a nyáron, és a szervezés oroszlánrésze a családtagok közreműködésével zajlott. Az én feladatom többek között a családi autó felkészítése volt. Cserélni kellett rajta az ablaktörlőt, illetve elvittem egy teljes felpolírozásra. Már minden készen állt, ekkor vettem észre, hogy az autógumik már nagyon elöregedtek, tanácsos volna lecserélni őket, nehogy a nagy napon valamilyen probléma adódjon ebből. Szerencsére még bőven időben voltam.

Mi mindig a gumidiszkont.hu felületén adjuk le a rendeléseket, ha autógumiról van szó. Kedvelem azt az oldalt, mert nagyon egyszerűen zajlik a rendelés menete, egy kereső felület segít minket ahhoz, hogy megleljük az autónk típusának megfelelő autógumit. Tizenkilenc éve állnak a kliensek rendelkezésére, szereléssel és árusítással is foglalkoznak. Harmincezer-féle gumiabroncs sorakozik a választékukban, különböző típusú gépjárművekre, motorra is találunk náluk autógumit, és felnik terén is egyaránt számíthatunk náluk.

Meg is rendeltem a szokásos gumi szettet, és egy pillanatra megálltam. Felötlött bennem, hogy talán meglephetném magunkat e jeles esemény alkalmából négy darab csodaszép felnivel. Egészen ünnepi külsőt öltene az autó. De vajon gyári vagy nem gyári felnit érdemes inkább venni? Sejtelmem sem volt, melyik volna a legjobb választás. Megpróbáltam a gumidiszkont.hu felületén tovább kutakodni, gondoltam találok valamilyen támpontot, mely segít megválaszolni ezt a kérdést.

Találtam egy remek blogbejegyzést, mely éppen erre a felvetésre mutatott rá. Ebben az olvasható, hogy régebben az autók gyártói nem fordítottak túl nagy figyelmet arra, hogy kimondottan esztétikus felnit szereljenek a járművekre. Nyilván ebből kifolyólag a tulajdonosok lecserélték egy másik felnire igény szerint. Manapság már egyre kevésbé indokolt mindez, hiszen a gyártók egyre szebb és igényesebb felnikkel ruházzák fel az autókat, ezzel is magukhoz csalogatva a vevőket. Nyilván számít a külcsín, mert nagyon fel tudja dobni egy autó esztétikai értékét egy impozáns felni, viszont ezzel párhuzamosan nem szabad megfeledkezni a minőségről, hiszen egy meghatározó, jelentős alkatrészről van szó, a keréktárcsákra kerülnek fel ugyanis az autógumik.

gumidiszkont.hu

Két fő fajtáját különböztethetjük meg az felniknek: léteznek alumíniumból, illetve acélból készült darabok. A köztudatban az él, hogy az alumíniumból készült felni amiatt jobb opció, mert könnyebb. Az igazság azonban az, hogy ez téves konklúzió, ugyanis éppen hogy az alufelni a nehezebb, mert hiába kisebb súlyú maga az anyag, a végeredmény mégis súlyra nehezebb lesz. Egy kissé kevésbé strapabírók, mint azok, melyek acélból készültek. Mindezen tulajdonságok ellenére egyáltalán nem rosszabbak, sőt, sokkal inkább népszerűek, mint az acélból előállított társaik.

Mint a gumidiszkont.hu is fogalmaz, lecserélni egy felnit nagyon problémás, főleg a keréknyomást mérő szenzorok miatt. Abban az esetben, ha ez túl nagy bonyolultsággal járna, illetve a szenzorokat sem lehetne átszerelni, azt javasolják, hogy válasszunk inkább dísztárcsákat. Elgondolkodtatott a javaslat, így felkerestem egy autógumi szereléssel foglalkozó barátomat, hogy kikérjem a véleményét. Ő is egyetértett a cikkben felsorolt tézisekkel, de azt javasolta, ha nagyon szeretném, akkor nyugodtan rendeljem meg a felniket, ő szívesen felszereli a számomra őket, mert az én autómon nem akadályozik ez semmilyen akadályba a szenzorok tekintetében.

Egy hozzám eső átvételi ponton sikerült átvennem a gumidiszkont.hu -ról megrendelt termékeket. A felnik és az új gumik egyaránt felkerültek az autóra, és mi boldogan suhantunk az aszfalton az esküvőnk napján.