Már az esküvőt követően a napelem rendszer telepítése mellett döntöttünk

Rengeteg szervezést és tervezést követően az esküvőnkre idén nyáron került sor. Amennyire izgultunk, annyira jól sikerült. Bár nagy kiadásokkal járt, szerencsére sok bevétel keletkezett, így lényegében jól jöttünk ki belőle anyagilag is. Éppen azt tervezgettük, mire költsük a befolyt összeget. Szerettük volna valami maradandóba és hasznosba fektetni a pénzt.

Amikor is szembejött velem a napelemrendszer.info oldala, ahol napelem rendszerek telepítésével foglalkoznak. A cég munkatársai ingyenes helyszíni felmérés keretében határozzák meg, hogy milyen méretű és típusú napelemek felszerelése javasolt, hány darab szükséges belőlük, mikor és hogyan telepíthetőek az elemek. Természetesen árkalkulációt is készítenek a várható költségekről.

A napelemrendszer.info oldalán ezen kívül számos kérdésünkre választ kaphatunk a napelem rendszerekkel kapcsolatban. A működéstől a hatásfokig és az időtállóságig mindent megtudhatunk. A telepítés költségei mintegy 10 év alatt térülnek meg, ezt követően addig, ameddig működőképesek a napelem rendszerek, ingyen kapjuk az áramot.

A napelem rendszerek haszna többek között az is, hogy hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, hiszen megújuló energiaforrásként funkcionálnak. Nem terhelik a környezetet, a napsütésből állítanak elő elektromos áramot, tehát olyan tényezőből, amely egyébként is költségmentesen, alapvetően adott. Egy jól tervezett napelem rendszer lényegében eltünteti az áramszámlát. Hiszen a segítségével annyi áramot használunk fel, amennyit meg is termelünk. Illetve a napelem, nem mi.

napelemrendszer.info

És hogy mi történik este, amikor nem süt a nap? Honnan lesz áramunk? A kérdésre a válasz nagyon egyszerű. A napelemrendszer.info oldalon olvastam, hogy a napelem telepítését követően az áramszolgáltató két villanyórát szerel be. Az egyik mutatja a szolgáltató számára előállított áramot, a másik pedig a felhasználtat. Sötétedés után ugyanis az áramszolgáltató által nyújtott áramot használjuk. Ezt persze ki kell fizetni, de a termelt áramot jóváírják, így lényegében nullára jövünk ki költségek tekintetében.

Roppant lelkes lettem a Napelemrendszer.info oldalán olvasottak láttán. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre elegendő összeg a telepítésre, akkor sem kell kétségbe esni. Vannak uniós pályázatok a telepítésre, így a teljes összeg vagy legalábbis egy része megnyerhető pályázat segítségével. Sajnos hazánkban állami támogatás még nem igazán van erre, de remélhetőleg a jövőben ez módosulni fog. Az Európai Unió egyébként is a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú elterjesztését szorgalmazza, így a jövőben még szélesebb pályázati kínálat érhető majd el. Így tényleg mindenki – az elmaradott térségek lakói is – hozzáférhetnek majd a napenergia felhasználásának lehetőségéhez. Napelemet telepíteni nem csak magánszemélyeknek, de vállalkozásoknak is érdemes. Az ő számukra még szélesebb körben érhetőek el a pályázatok. A napelem rendszer tulajdonképpen “befektetés a jövőbe”, mindenki csak nyerhet vele. A napelem rendszer használója, a környezet és a többi ember is. Sőt, még példát is mutathatunk vele, hátha a szomszédoknak is megjön a kedve egy tudatosabb energiafogyasztáshoz.

Így nem volt kérdés, hogy az esküvőre kapott összeget napelemrendszer telepítésére fordítjuk majd. A kiadás egyszerre talán sok, de a jövő megfogja hálálni. Ha szeretnénk látni unokáinkat, dédunokáinkat is élvezni a természet szépségeit, időben el kell kezdenünk a tudatosságot. Ha még nem késtünk el egyáltalán…