Egy boldog házasság és a Casco

Férjemmel tavasszal egybekeltünk és természetesen ez volt életünk egyik legcsodálatosabb napja. Minden úgy alakult, ahogy elterveztük, a szeretteink mind ott voltak velünk és reggelig együtt buliztunk.

Már az esküvő előtt gondoltunk a nászutunkra, mert alig vártuk, hogy végre egy kicsit kikapcsolódhassunk. Egy három hétig tartó külföldi útra fizettünk be, és természetesen ezzel kapcsolatban szükségünk volt megfelelő utasbiztosításra is. Egy barátunk a www.pannonsafe.hu oldalt ajánlotta, ahol fel lehet venni a kapcsolatot magas tapasztalattal bíró pénzügyi tanácsadókkal, akik segítenek a legideálisabb utasbiztosítás kiválasztásában.

Mielőtt személyes tanácsadásra adtuk volna a fejünket, igyekeztünk minél többet tájékozódni a weboldalon. Nagyon sok cikk segít abban, hogy az ember képben legyen a biztosításokkal kapcsolatban. Utazás előtt egyébként is nagyon magas az ember stressz szintje, mindenen aggódik. Aggódik azon, hogy nehogy otthon felejtsen valamit, vagy hogy mi történik abban a esetben, ha külföldön elveszíti az okmányait. Nos, ezekre a kérdésekre is választ kaptunk egy nagyon hasznos blogbejegyzésben a Pannon-Safe oldalán.

Az első téma, ami fókuszba kerül a bejegyzésükben, hogy vajon mennyi pénzre is van szükségünk az adott országban. Ez bizony egy felettébb kardinális kérdés, mivel már Európán belül is jelentős különbségekkel érdemes számolnunk a különböző termékek és szolgáltatások árai kapcsán. Nyilván egyértelmű, hogy egy távoli kontinensre tett utazás esetében ez még szélsőségesebb eltéréseket mutathat.

Európai utazások alkalmával ma már kevésbé jellemző ez a feltevés, hiszen manapság már mindenhol bankkártyával fizethetünk. Természetesen egy hosszabb nyaralás kapcsán mindenképpen fontos készpénzzel is felkészülnünk, hiszen nem mindenhol találunk banki terminált. Megnyugtató azonban, hogy manapság már teméedek helyen fizethetünk a mobilunkkal is, a Google Pay vagy Apple Pay alkalmazásával.

Viszont, ha a tengerentúlra készülünk éppen, már más kérdéseket vet fel a dolog. A legszerencsésebb helyzetben azok a személyek vannak, akik dombornyomott kártyát birtokolnak, mert ők például az USA-ban is mindenféle gond nélkül képesek lesznek kártyával fizetni. Ezért talán érdemes megfontolni, hogy még az utazást megelőzően igényeljünk egy ilyen kártyát. Az is megoldás lehet továbbá, hogy egy úgynevezett prepaid kártyát veszünk magunknak, amire lehetőségünk van a készpénzben kivitt pénzünket feltölteni.

A lehetségesen felmerülő pontos összegekre nincs egyetemes és konkrét válasz. Léteznek azonban olyan források, ahol találhatunk erre vonatkozó információt. Az utazási információkat egy csokorba gyűjtő oldalakon (pl. TripAdvisor) sokat tapasztalt utazók osztják meg egymással élményeiket, tapasztalataikat. Megfogadva a tanácsaikat, sok kellemetlen esetet el tudunk kerülni egy idegen országban. Hihetetlen, mennyire hasznos dolgokról olvashatok a Pannon-Safe-nél!

Azt a kérdést, hogy vajon milyen ételeket eszik majd az ember a célországban, csak nagyon kevesen teszik fel maguknak. Pedig ez egy igen hasznos és okos kérdés. A www.pannonsafe.hu kifejti, hogy nyilván az európai utak során ez nem is mindenképpen egy eget verő probléma, hiszen nagyon sok olyan étel található a kontinens másik országaiban, mint Magyarországon. Ugyanez a tény viszont egyáltalán nem mondható el például egy olyan területről, mint Thaiföld.

Rengeteg turista csupán már utólag ébred rá, hogy bizony néhány rosszul megválasztott étel akár napokra is megszakíthatja a meghitt nyaralást és ágyba kényszerítheti az embert. Ám ez a legkevesebb, mert vannak esetek, amikor láz és hányinger is bekövetkezhet. A gyomorrontás igenis komoly kockázatot jelent olyan esetben, ha az ember olyan országba utazik el, amelynek a konyhájához egyáltalán nincs hozzászokva az európai gyomor. Ha ne adj’ Isten orvosi ellátás kellene, akkor nélkülözhetetlen, hogy rendelkezzünk utasbiztosítással.

Ilyen esetekben az egyik megoldás, hogy érdemes tudatosan kerülnünk az olyan ételeket, amelyekről tudjuk vagy akár csak sejtjük, hogy nem bírná a gyomrunk. A legjobb viszont, és a legbiztosabb, ha kötünk inkább egy utasbiztosítást, ami lefedi a gyomorrontás- és egyéb problémák kapcsán felmerülő orvosi kezeléseket.

Az egyik leginkább rettegett kérdéskör az, hogy mi történik akkor, ha az ember elveszíti egy idegen országban az iratait. A jó hír, hogy bizonyos utasbiztosítások az okmányok elvesztése esetén is térítenek, ezáltal irataink elkészítése nem kerül majd egy egész vagyonba.

Az utasbiztosítás szerencsére egyszerűen és pillanatok alatt megköthető, és mi mindenképpen élni is kívántunk ezzel a lehetőséggel. A www.pannonsafe.hu által kiközvetített pénzügyi szakember, aki végül a segítségünkre sietett további információkkal szolgált. Felhívta a figyelmünket, hogy az utazásbiztosítás megkötése előtt feltétlenül tájékoztatnunk szükséges a biztosítót a már meglévő egészségügyi állapotunkkal kapcsolatban.

Az orvosi költségek jelenthetik a legmagasabb kiadást, amit a biztosítóknak szükséges kifizetniük. Ilyen lehet bizonyos esetekben például az olykor hatalmas összegeket kívánó hazarepültetés. Még olyan állapotokat sem érdemes elhallgatnunk, mint például egy asztma, vagy egy epilepszia, esetleg egy régi krónikus betegség a múltban. Amennyiben ezeknek nem teszünk eleget és elmulasztjuk, a biztosító adott esetben akár el is utasíthatja a követelésünket.

Elutasíthatnak továbbá minket akkor is, ha a baleset befolyásolt tudatállapot során jön létre. Amennyiben valaki túl sokat ivott például, és balesetet szenved, akkor bizonyítania kell, hogy nem az alkoholfogyasztás volt a felelős, vagy éppen a balesetet kiváltó ok.

Több biztosítási irányelv nem vonatkozik bizonyos típusú sportokra és tevékenységi körökre, pláne abban az esetben, ha azok a veszélyes kategóriába számítanak bele. Amennyiben mindenképpen szeretnénk kipróbálni egy extrémebb sportot az utazás során, akkor gondoskodjunk erre vonatkozó kiegészítő csomagokról az utasbiztosításunk mellett.

Ne csupán az ár alapján döntsünk, ha utasbiztosítást vásárolnánk, helyette tekintsük meg, hogy az a biztosítás egészen pontosan mire és milyen mértékben nyújt majd számunkra fedezetet.

Egy külföldi utazás temérdek olyan nem várt eseményt helyezhet kilátásba, amire nem tudtunk felkészülni. Ez egyaránt érvényes például az autóra és a személyekre is abban az esetben, ha autóval szándékozunk nekivágni a nagy utazásnak.

Evidens, hogy a műszaki feltételeknek meg kell felelnie a gépjárműnek, majd ezt követően jöhetnek az adminisztrációs teendők. Egy uniós országba történő utazás során jelentősen egyszerűbb egy ilyen helyzet. Ennek az oka az, hogy minden uniós tagállamban nyilvántartásba vett gépjárműre felelősségbiztosítást kötelező kötni, amely a másokkal szembeni károkozásokra kínál fedezetet. Ennek az a neve, hogy kötelező biztosítás. Ez azonban nem terjed ki arra az esetre, ha a jármű vezetőjét éri sérülés, emellett arra sem, ha például az autóját kell megjavítani.

Ezeket a helyzeteket hivatott kezelni a Casco, mely egy szabadon köthető biztosítás.Ez a biztosítási forma akkor is fedezetet nyújt a saját autódban keletkezett károkra, ha te voltál a kár okozója. A Cascoval kapcsolatban viszont érdemes figyelmeen eljárni, hiszen nem érvényesek rá uniós szabályozások, így a biztosítótársaságok által kínált szerződések részletei bizony eltérhetnek egymástól. Ezzel kapcsolatos érdemes fontolóra venni, hogy kérjük szakértő segítségét.

Nagyon pozitív élményekre leltünk a pénzügyi tanácsadás kapcsán, megkötöttük a megfelelő biztosítást, és nekivágtunk a várva várt nászútnak. A biztonság érzete semmivel sem pótolható, és egészen másképp telt el az a három hét így, hogy azt érezhettük, mindent megtettünk a biztonságunk érdekében a www.pannonsafe.hu segítségével.