Az esküvő és az új ház energetikai tanúsítványa is rendben volt

Vannak olyan dolgok, amiket jó előre megtervezni. Ilyen például egy esküvő is, aminek tervezése már hosszú hónapokkal a nagy esemény előtt megkezdődik. Vagy épp egy ingatlan vásárlása, melynél igen fontos az energetikai tanúsítvány ár. Mindjárt elmondom azt is, hogy miért.

Az esküvő, a boldogító igen, a hatalmas buli minden lány álma. És nem csak a nőké, hanem a férfiaké is, bár ők nyilván nem vallanák be. A lényeg, hogy egy esküvő meghatározó nap egy pár életében. Ilyenkor mondják ki a nagyvilág előtt, hogy szeretik egymást, hogy igen, házastársak lesznek. Sok munkával és szervezéssel jár egy ilyen alkalom, hisz fontos, hogy az ember úgy tudjon ünnepelni, ahogy szeretne, hogy mindenki ott legyen, akire csak vágyott. Persze nem lesz minden tökéletes, de a maga tökéletlenségében minden esküvő boldog élmény marad.

Nálunk én vállaltam a fő szerepet a szervezésben, hisz hozzám sokkal közelebb állnak az ilyen apró tervezési feladatok, mint a páromhoz. Ebben is kiegészítjük egymást. Viszont mi az esküvőszervezéssel párhuzamosan kerestük új lakóhelyünket is, melynek ügyintézését maximálisan a párom vállalta magára. Lám, ebben is pont kiegészítjük egymást.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ne vettem volna részt venne, vagy hogy teljesen kívül maradtam volna. Például nagyon sokat tanultam az energetikai tanúsítvány árakról és egyéb olyan teendőkről, melyeket az eladóknak, illetve a vevőknek meg kell tenniük. Nem is hinné az ember, hogy mennyi utánajárással, intéznivalóval jár az ingatlanok adás-vétele.

Például itt az energetikai tanúsítvány kérdése. Erről a témáról az e-tanusitas.eu oldalon találtunk meg minden fontos infót. És nem csak ezt, hanem sokkal többet is. Amikor elhatároztuk, hogy veszünk egy házat, már akkor kérdezősködtünk az ismerősök körében, hogy mi is ennek a pontos menete. Ekkor került szóba először a energetikai tanúsítvány ár, mint egy olyan dolog, ami szükséges manapság ahhoz, hogy valaki eladja az ingatlanát.

Az e-tanusitas.eu-t többen is ajánlották, hisz ők gyorsan elkészítik a szükséges energetikai tanúsítványt, ami egyébként tíz évig érvényes. Persze ha valaki időközben változtatásokat végez az ingatlanán, például kazánt cserél, vagy nyílászárókat, akkor újra lehet igényelni a tanúsítás elvégzését, és így valószínűleg ugye jobb besorolásba kerül.

Na ne kezdjük az elejéről. Egyébként az e-tanusitas.eu oldalán nem csak az energetikai tanúsítvány áraktól tájékozódhatunk, hanem arról is, hogy mit is jelent ez az egész és miért van rá szükség. Akinek pedig kérdése van, azon nyomban fel is teheti a jobb alsó sarokban található csetablakban. Azt már biztosan sokan tudják, hogy az ingatlan eladáshoz energetikai tanúsítványra van szükség. Az e-tanusitas.eu ezt 12-24 óra alatt el is készíti.

Az egésznek a menete végtelenül egyszerű. Csak fel kell hívni az e-tanusitas.eu-t, vagy a honlapon kitölteni egy ezzel kapcsolatos űrlapot és várni a hívást. Ezután telefonos egyeztetés történik, amiben pár kérdésre kell csak válaszolni és ekkor egy időpontot is megbeszélni. A szakértő pedig ebben az előre megbeszélt időpontban felkeres bennünket, és persze az ingatlant és elvégzi a szükséges méréseket. Ezek eredményét továbbítja az e-tanusitas.eu-nak, itt pedig elkészül a tanúsítvány, amit aztán futárszolgálattal küldenek a megrendelőnek. Igaz, hogy nem is olyan bonyolult?

És nem csak leírva nem bonyolult, hanem a valóságban sem az. Az e-tanusitas.eu-val semmiképpen sem. Itt azt is megtudtam, hogy hazánkban 12 féle kategóriába sorolják be az ingatlanokat, és hogy az energetikai tanúsítványnak az a célja, hogy megmutassa, hogy egy ingatlan mennyi energiát fogyaszt. Ez pedig nagyon sok tényezőtől függ.

Például ellenőrizni kell hozzá az ingatlan lehűlő felületeit. Aztán nagyon sok múlik azon is, hogy milyenek a nyílászárók. Nem csak az számít, hogy milyen anyagból vannak, fából avagy műanyagból, hanem az is, hogy hány rétegű az ablak, az ajtó, hogy milyen állapotban van. Tudom, hogy sokáig mindenki a műanyagra esküdött, de újra kezdenek visszatérni a fa nyílászárók, szigetelve. Nekem egyébként ezek a kedvenceim. És mindez még mindig nem minden. Hisz azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen tájolásúak a nyílászárók, hogy melyik égtáj felé néznek. Ez is nagyon fontos tényezője annak, hogy egy ingatlan mennyi energiát is fogyaszt.

Aztán ott van még a többi dolog. Például a padló és a födém állapota. Ezt az e-tanusitas.eu-nál szintúgy megvizsgálják. Egy régi, rossz padlózatnál vagy födémszerkezetnél el tud szökni az energia. De ugyanúgy megvizsgálja az e-tanusitas.eu szakembere azt is, hogy milyen a fűtési rendszer és hogy az egész milyen állapotban van. Ezek mind mind nagyon fontos dolgok, hisz a vásárló így tud kalkulálni azzal, hogy esetlegesen a jövőben milyen átalakításokat lesz szükséges elvégezni az ingatlanon, másrészt hogy milyen kiadásokra számíthat például a téli, fűtési szezonban. Az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez megvizsgálják a melegvíz-rendszert is, és azt kérik, hogy a tulaj készítse elő a helyrajzi számot, ez mindenképp szükséges a tanúsítvány elkészítéséhez.

Azt már mondtam, hogy hazánkban 12 féle kategóriába sorolják az ingatlanokat, ezek az AA++tól a JJ-ig terjednek, értelemszerűen az AA++ a legjobb, a JJ pedig a legrosszab, azaz az ilyen kategóriába sorolt házak, ingatlanok fogyasztják a legtöbb energiát. Az energiafogyasztás azonban nem csak azért fontos, mert így tudjuk, hogy milyen rezsiköltségünk lesz, hanem másért is. Igen, a környezetvédelemről beszélek, ami egyre több embernek lett a mindennapjai része. Tudjuk, hogy Földünk erőforrásai végesek, és azt is tudjuk, hogy mi mit tudunk tenni azért, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat.

Ha pedig nem tudnánk, akkor az e-tanusitas.eu-tól még tanácsokat is kapunk. Ugyanis aki itt rendeli meg az energetikai tanúsítványának az elkészítését, az ajándékba kap egy négyezer forint értékű ingatlan kisokost. Ebben hasznos tanácsokat olvashatunk arra nézve, hogy mit tehetünk azért, hogy kevesebb energiát fogyasszunk.

Olykor bele sem gondolunk, hogy milyen kis apróságok is ezek és a legtöbbje tényleg csak megszokás kérdése. Azt mondják, az embernek 21 nap kell ahhoz, hogy valami szokásává váljon. Ez pedig tényleg nem sok idő, főleg, ha azt nézzük, hogy a tét a környezetünk védelme.

Na de a lényegről még mindig nem beszéltem, ez pedig az energetikai tanúsítvány ár. Az e-tanusitas.eu oldalon pontosan és részletesen táblázatba van foglalva, hogy mennyi is az annyi. Természetesen ez függ az ingatlan nagyságától és attól is, hogy hol helyezkedik el. Kiszállítási díjat egyébként nem számolnak fel, maximum csak akkor, ha az adott ingatlan nagyon távol van valamelyik nagyvárostól. De hogy egy példát is említsek, egy budapesti, 50 négyzetméteres lakás energetikai tanúsítványát 17990 forintért készítik el, egy vidéki, 200 négyzetméteres családi ház energetikai tanúsítványát pedig 30990 forintért. Ezt kínálja tehát az e-tanusitas.eu. Pontosak, gyorsak és megbízhatók. Ennél nem is kell több.