Ájultra itta magát a vőlegény a saját esküvőjén

Nemrég részt vettünk egy oltári esküvőn. Óriási buli volt, nagyon jól éreztük magunkat. Az egyedüli negatív tapasztalatunk akkor ért minket, amikor a vőlegény olyannyira felöntött a garatra, hogy egyszer csak kifeküdt. Onnantól pedig reggelig aludt. Azt gondoltuk, hogy hát oké, nem szép dolog az embernek a saját esküvőjén ennyire részegre innia magát, de megesik az ilyesmi. Akkor azonban megtudtuk, hogy nem ritka esetében az ilyen, ugyanis alkoholproblémákkal küzd.

A menyasszony régóta próbált segítséget keresni, de ezidáig nem talált rá a megfelelő lehetőségre. Ekkor ismerkedett meg az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés lehetőségével. Biztos volt abban, hogy a programon való részvétel segíteni fog. Ezért még a nászajándékként kapott összeget is kész volt feláldozni. A program díja (bár nem kevés) magában foglalja a szállást teljes ellátással, a tanácsadásokon, terápiákon, előadásokon való részvételt és a kirándulásokat is.

alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK

A felépülés a Minnesota-modellen alapul. A modellt már 70 éve alkalmazzák az Amerikai Egyesült Államokban, eredetileg több hónapos terápiás programra tervezték. Az orvosi ellátáson és a terápián alapszik. Ez utóbbi abból a szempontból különleges, hogy olyan mentorok, szakértők is részt vesznek a gyógyításban, akik maguk is átmentek az alkoholizmusból való felépülés folyamatán. Sőt, mintegy 70%-a a gondozóknak pontosan ilyen tapasztalatokkal rendelkező ilyen fizetett vagy önkéntes mentorokból kerül ki. Mi sem bizonyítja jobban a Minnesota-modell eredményességét, mint az, hogy Amerikában a rehabilitációval foglalkozó intézmények többsége ezt alkalmazza. Nemcsak az alkoholizmussal foglalkozó intézmények, de minden más gyógyító intézmény sokasága is. Magyarországra csak 30 éve tört be a modell, de azóta is a leghatékonyabb módszerek közé sorolható.

A menyasszonyt meggyőzték az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés kapcsán olvasottak és telefonált is, hogy időpontot kapjon az állapotfelmérésre. Úgy volt vele, hogy 28 napot ki fog bírni újdonsült férje nélkül. Másrészt pedig hétvégente a családtagoknak is lehetőséget biztosítanak a konzultációra, a nekik szánt előadásokon való részvételre, így ő is ki tudja venni a részét a gyógyításból. A támogató család nagyon fontos. Szerencsére a menyasszony mindenben a férje mellett áll és kész tenni a gyógyulásért.

A férj nagyon szégyellte magát, hogy így viselkedett a saját esküvőjén, ezért őt se kellett sokat győzködni, hogy részt vegyen a programon. Izgatottan vágott bele a gyógyulásba. Annyira eltökélt volt, hogy ez nagyban megalapozta a sikert. A mentorok pedig olyan szeretettel és megértéssel fordultak a betegek felé, hogy arra korábban még sohasem láttam példát. A kis csoportokba – melyek a foglalkozások alapját adják – hasonlóan motivált és azonos állapotban lévő pácienseket válogattak be. Így ők is hatékonyan tudják segíteni egymást a folyamatban.

A 28 nap leteltével a vőlegény úgy lépett ki az intézmény kapuján, mintha nem is ő lenne. Rá sem lehetett ismerni szinte. Teljesen megújult. Egy új ember pedig új életet is érdemel. Így vágtak bele a feleségével együtt egy izgalmas ígérkező friss kalandba: a közös életükbe.

Az esküvő igazán emlékezetes volt, élményekben nem volt hiány. De a legfontosabb és legmeghatóbb az az elköteleződés és egymás iránti odaadás volt, mely valóban meghatároz egy közös jövőt. Ennek bizonyítéka az is, hogy nem mondott le a feleség a férjéről még annak tudatában sem, hogy az alkoholista. Kész volt őt támogatni minden helyzetben. Ez az igazi jóban, rosszban.