Az esküvői filmstílusokról röviden

Filmkészítés
Avagy milyen esküvői videót válasszak?

Számos stílusa létezik az esküvői filmkészítésnek (bár Magyarországon nem mind található meg). Mielőtt belefogtok az esküvői videótok tervezésébe, nem árt ismerni, hogy mik a lehetőségek az esküvői filmkészítés területén. Körültekintően kell eljárnotok, hiszen a fotón és a filmen kívül semmilyen más vizuális emléketek nem lesz esküvőtökről! Bátran kijelenthetjük, hogy az esküvői film egy életre szóló döntés: gondosan válasszátok ki az esküvői filmkészítőt, hiszen az ő személye, stílusa, ízlésvilága 100%-ban meghatározza a filmet! A legtöbben egy-két műfajban alkotnak, ezért érdemes azt az embert felkérnetek, akinek stílusa leginkább közel áll hozzátok. Az alábbiakban a közismertebb irányzatokat fogom bemutatni. Fontos megemlíteni, hogy az esküvői filmezésben nincsenek merev szabályok, egy filmben akár több stílus is keveredhet.

Fotó: Buknicz Tímea

Dokumentarista, vagy Zsurnaliszta irányzat (Documentary style):

A Zsurnaliszta stílus az események egyszerű felvételét jelenti. Általában nem igényel komolyabb utómunkát, a zenei aláfestésen és néhány átmeneten kívül. A hangsúlyt a dokumentációra helyezi: megmutatni, hogyan történt a nagy nap. A kamerát kevésbé kedvelő párok választják ezt a stílust leggyakrabban, hiszen az operatőr a háttérben marad, s elkapott pillanatokra vadászik. Az így készült filmek átlagos hossza 2-3 óra is lehet, az események pedig időrendben követik egymást. Ez a leginkább pénztárcakímélő megoldás, hiszen jóval kevesebb utómunkát igényel, mint a Filmszerű stílus. Magyarországon elterjedt irányzat.

Fotó: Buknicz Tímea

Filmszerű, vagy slots Rövidfilmes irányzat (Cinematic, short form style):

A Filmszerű stílus a mozifilmekhez áll legközelebb. Az elkészült film hossza 30-60 perc közötti, s célja, hogy hűen visszaadja a nap hangulatát. Mindezt a filmiparban használt technológiák felhasználásával, kreatív, művészi képi megoldásokkal, vizuális trükkökkel, drámai lassításokkal teszi. Gyakran rövidfilmek, klipek formájában készül, hogy a végeredmény a legszórakoztatóbb, legélvezhetőbb legyen mindenki számára. Azon párok választása, akik különleges, nem megszokott esküvői filmre vágynak.

„Történetmesélő”, vagy Tudosító irányzat (Storytelling style):

A narrativitásra; az esküvő napjának elmesélésére koncentrál a Történetmesélő irányzat. Gyakran tartalmaz megrendezett, beállított jeleneteket, valamint a menyasszony / vőlegény hangalámondását, hogy a filmet még hitelesebbé tegye. Sok elemet kölcsönözhet a Filmszerű stílusból is. Nálunk kevésbé elterjedt irányzat.

Hagyományos stílus (Traditional style):

A Hagyományos stílusban készült videók leginkább az amatőr családi felvételekhez hasonlítanak. Nem jellemző rá az utómunka, legtöbbször csak az egyszerű felvételeket kapjuk lineáris sorrendben. Hossza akár 3-4 óra is lehet. Magyarországon régen elterjedt volt, ma már egyre kevésbé van rá igény.

Ahogy láthatjátok, a lehetőségek tárháza szinte végtelen: egy-két műfaj vegyítéséből rendkívül különleges filmek születhetnek, minden csak a Ti fantáziátokra van bízva! Ne féljetek hát valami mást, valami különlegest alkotni; a Shadowplay ebben segítőtársatok lesz:)

F A C E B O O K